Ще бъде разгледан целият пакет от антикризисни мерки

Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъждат  предложените от правителството антикризисни мерки. Синдикати, работодатели и правителство обсъждат пакета, който трябва да влезе в сила с актуализацията на бюджета от 1 юли. Сред мерките са компенсации от 25 ст. за литър гориво за потребителите, намаляване на ДДС на парното от 20 на 9 процента, както и нулево ДДС за хляба.

На съвета ще бъде обсъдена и новата формула за пенсиите. Социалният министър Георги Гьоков изрази надежда, че ще се стигне до консенсус по антикризисните мерки и обясни че ще се работи върху това да се изравнят разликите между пенсиите.

С песимистични настроения седнаха на масата на преговорите от синдикатите и призоваха за сериозен дебат по темата „Пенсии”.

„Ако бяхме предложили  първоначалният вариант - както беше решено 21,6 процента на всички пенсии щеше да задълбочи разликите между по-старите пенсии. Защото увеличението на една пенсия от 350 лв. с 20 процента е едно. И друго на пенсия с размер 1500 лв. Гледахме да сме справедливи”, заяви социалният министър Георги Гьоков.

 „Това не са антикризисни мерки, това са намерения. Иначе някакси отсъства фокусът. Тези мерки са направени, като че ли да има някакви мерки. Има трудни въпроси – като това как може да пенсията да е по-голяма от максималния осигурителен доход. Това е абсурд. Дали хлябът ще поевтинее при нулево ДДС, имам сериозни причини да не вярвам, че ще стан”, посочи от своя страна президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.