Тя обясни, че всички договори са сключвани от 2020 г. до началото на служебното правителство

„Фирмите с по-висока оферта печелят обществените поръчки. Констатациите и изводите са меко казано сериозни. Става въпрос за 21 обществени поръчки”. Това съобщи министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която представи резултатите от доклада на АДФИ за извършена финансова инспекция на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и констатациите от проверката на дирекция „Вътрешен одит”, предаде БГНЕС.

Правосъдният министър заяви, че има съставени множество актове за установяване на нарушения, свързани с обществени поръчки. Йорданова обясни, че всички договори са сключвани от 2020 година до началото на служебното правителство, като подчерта, че „или няма конкуренция”, или „там, където остават две офери, печели по-високата”.

Правосъдният министър определи това като „абсолютно икономически неизгодни условия”. Йорданова заяви, че лицето, отговорно за това, е заместник-директор, но към момента неговото име остава неразкрито.

Една от фирмите, с които са сключвани договори за изпълнение на обществени поръчки при неизгодни условия, е „Чех Груп”. В отговор на зададени от Илияна Шишкова от NOVA въпроси, от дружеството отговориха:

1. Защо, според Вас, се оказахте единствената фирма-участник в обществената поръчка?

Отговор: Обществената поръчка е публично обявена, всеки заинтересован е имал възможността да кандидатства.

2. МП твърди, че цените, предложени от фирмата са неколкократно по-високи от средните. Вярно ли е това?

Отговор: Цените не се определят от дружеството, а от държавното предприятие „Система за агропазарна информация“ ЕООД, което е към Министерство на земеделието.

3. Как формирахте офертата си, за да сключите договор за сума, минимално под тавана на обществената поръчка?

Отговор: В дружеството има отдел по риска, които е преценил каква следва да бъде офертната цена, тъй като се касае за евентуално дългосрочен договор. При такъв тип договори винаги следва да бъде отчетен факторът инфлация.

4. МП ще проверяват всяка обществена поръчка поради съмнение за измами. Притеснява ли ви подобна проверка?

Отговор: Дружеството не се притеснява от проверки – през годините са минали много проверки и е установявано, че всичко е по закон.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook