Те искат от българските власти паспорт за Сара, но на този етап момиченцето остава без никакъв документ за самоличност

България е заплашена от нова наказателна процедура в съда на Европейския съюз в Люксембург. Причината - страната не е изпълнила негово решение по случая, придобил известност като "Бебето Сара". Става въпрос за детето на българка и британска гражданка, което се роди в Испания. Двете жени искат от българските власти паспорт за Сара, но на този етап момиченцето остава без никакъв документ за самоличност.

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане

На почти две години и половина, бебето Сара е на практика фантом. „Сара фактически съществува, де факто същестува, де юре, според правото, нея я няма. Тя не е записана никъде”, заяви Деница Любенова, която е адвокат на ЛБГТ организация „Действие".

Родена в Испания, в еднополово семейство, Сара не може да получи гражданство. Мадрид отказва, защото жените не са техни поданици. Великобритания, чиято поданичка е едната жена, също отказва, базирайки се на стар закон за задграничните територии.

В България законът е ясен. „Посочват се майка и баща. В регистъра за издаване на акт за български документ, акт за раждане, се въвежда ЕГН на майка и баща. Както знаем, ЕГН-тата на лицата от мъжки и женски пол са различни в България”, коментира Севдалина Георгиева - адвокат по семейно право.

Именно на това основание от столичния район „Панчарево", където е регистрирана българската майка, отказват да издадат акт за раждане. Родителите обаче обжалват и казусът стига до Административен съд София-град. Той, от своя страна, пита магистратите в Люксембург какво да правят.

„Задължава българската държа да издаде най-малкото български паспорти, в които да е отразена връзката на Сара с двете й майки”, каза Деница Любенова.

Европейският съд реши да се признават децата от еднополови съюзи

Решението обаче не се изпълнява, а миналата седмица консулството ни в Барселона изобщо отказало да приеме документите на семейството, казва адвокат Любенова.

„Имате едно двегодишно детенце. То е там, вие се грижите за него, то е здравичко, да е живо и здраво, но не могат да му бият ваксини, не може да бъде записано в детска градина, не може да пътува до България или до Англия. Тя не е виждала още дядовците си”, добавя тя.

„Българските власти са длъжни да впишат данните, които са изписани в чуждестранния акт за раждане, освен ако това не противоречи на българското законодателство - Конституция на Република България, Закона за българското гражданство и Закона за гражданската регистрация”, казва Севдалина Георгиева.

Според решение на Конституционния съд, семейството у нас се състои от мъж и жена като биологичен пол.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.