Решението е публикувано в Държавен вестник на страната

Българските граждани ще влизат в Турция без задгранични паспорти, а само с лични карти. Това става ясно от указ на президента Реджеп Ердоган, публикуван в днешния брой на турския държавен вестник. Според решението на южната ни съседка българите ще могат да влизат в страната с лична карта в случаите на транзитно преминаване или туристически посещения. Така, според указа, за период от 6 месеца разрешеният престой е до 90 дни. Това беше така и до момента, но със задължението да влизаме в страната със задграничен паспорт. 

До днес Турция беше единствената ни съседка, която не е в Европейския съюз и в която не можехме да влизаме с лична карта. Хората, които пътуват до южната ни съседка, приветстват облекчението. 

„Повече документи - повече проблеми. Всички добросъседски отношения ги одобрявам”, коментира Костадин Василев.

Адриана Панайотова има туристическа агенция в Хасково. Често й се налага да организира пътувания до Турция. Очаква с промените да се увеличат клиентите й. 

„Имали сме случаи, при които хората, преминаващи с международни паспорти, на самия пункт виждат, че им е изтекъл. И се налага връщане”, обяснява Адриана Панайотова.
Притеснява се, че макар и с лична карта - проблемът с чакането по опашки на границата ще остане.

„Независимо от вида на документа, дали е паспорт, или е лична карта, ако служителят се бави, особено при смените, които са сутрин и вечер, няма значение”, обяснява Панайотова.

Според бившия заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев влизането на български граждани в Турция и проверките на границата ще бъдат улеснени.

„Топката е в българската страна. Защо не е предложила това в миналото като наше предложение, което да бъде прието от Турция. Но пък в крайна сметка всичко е добре, когато завършва добре”, коментира Керемедчиев.

Според него с декрета на президента Реджеп Ердоган, Турция си поставя 2 важни за икономиката цели. 

„Има много жестока конкуренция в сферата на привличане на туристи между Гърция и Турция и в момента Турция уеднаквява режима, който е на влизане на български граждани”, обясни дипломатът.  

„Огромният интерес на много сънародници, които посещават Турция с цел търговия, битови необходимости, това е една адекватна мярка. Това изцяло обслужва интересите на турската икономика, затова е предприета и тази мярка едностранно както се вижда”, заяви Керемедчиев. 
Очаква се Турция да изпрати нота до страната ни с посочена дата - от кога влиза указът в сила. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА