Той откри годишната сесия на организацията

Биейки тревога, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви пред световните лидери, че държавите са "блокирани от колосална световна дисфункция" и не са готови или не желаят да се справят с основните предизвикателства, заплашващи бъдещето на човечеството и съдбата на планетата, предаде Асошиейтед прес.

ООН ще провери сигналите за масови гробове в Украйна

При откриването на годишната сесия на Общото събрание на ООН Гутериш обърна внимание на войната в Украйна, умножаващите се конфликти по целия свят, извънредната ситуация с климата, тежкото финансово положение на развиващите се страни и регрес в изпълнение на цели на ООН като премахването на крайната бедност и осигуряването на качествено образование за всички деца. 

ООН: ЕС да се противопостави на изкопаемите горива

"Нашият свят е в опасност... и е парализиран", каза Гутериш, но допълни, че все още има надежда. Подчертавайки, че сътрудничеството и диалогът са единственият път напред, той предупреди, че "нито една сила или група не може да решава нещата сама". "Нека да работим като едно цяло, като световна коалиция, като обединени нации", призова Гутериш световните лидери, събрали се в огромната зала на Общото събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА