Страната получава газ от тръбопровод, преминаващ през Австрия

„Газпром“ преустанови доставките на природен газ за Италия, тъй като се стигна до регулаторен спор в Австрия. Прекъсването на доставките изглежда е насочено само към Италия, която получава доставки от "Газпром" от тръбопровод, преминаващ през Австрия. На базираната във Виена „OMV“ бяха разпределени по-големи количества руски газ, заяви Андреас Ринофнер, говорител на „OMV“, която внася руски газ в Австрия.

Изтичането на газ от Северен поток-2 е спряло

Въпреки че Италия започна да се откъсва от руския газ, преустановяването на доставките подчертава енергийната уязвимостта на европейските страни към Русия, предаде „Bloomberg”.

„Газпром“ публикува изявление, в което се казва, че е спрял доставките за Италия, тъй като австрийският оператор е отказал да потвърди транспортните номинации след регулаторните промени, въведени в Австрия в края на септември.

"Газпром" е спрял транзита на газ през Австрия

Преди Италия разчиташе на Русия за около 40% от вноса на газ, но след инвазията през февруари агресивно намали тази зависимост. Италия вече е набавила достатъчно алтернативни доставки на газ от Северна Африка, за да компенсира евентуален недостиг тази зима, съобщиха запознати лица на „Bloomberg“. По думите им очакваните доставки от Алжир и Египет ще могат да покрият останалите доставки, които Италия все още получава от Русия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС