"За пръв път м.г. цените започнаха да растат устойчиво по-бързо от заплатите", каза Ангелов

10% увеличение на доходите няма да компенсира инфлацията. Около това мнение се обединиха синдикалистът Любослав Костов от КНСБ и икономистът Георги Ангелов в предаването "Челюсти" по NOVA NEWS.

„Не е важно цените дали падат или скачат, важно е заплатите да растат над тях. „Единственото решение на инфлацията е заплатите да растат по-бързо от нея”, каза Георги Ангелов.

Относно съотношението инфлация-заплата, икономистът Ангелов даде пример с международна компания, която построила завод в България, но при обявена заплата от 1200 лв. не е имало нито един кандидат.

„За пръв път м.г. цените започнаха да растат устойчиво по-бързо от заплатите. Единственото решение на инфлацията е заплатите да растат по-бързо от нея и това ще се случи тази година. При възможността българите да отидат да работят и в чужбина, който работодател не се съобрази с това, ще си загуби работниците”, каза Георги Ангелов.

За наличието на средна класа в страната Любослав Костов даде следното определение: „ако не мислиш всеки месец какво ще ядеш и ако можеш спокойно да отгледаш второ дете в тази държава, спокойно можеш да минеш към средната класа. Тук и едно дете е трудно да се отгледа. На много хора не им стигат парите да гледат дете, не че не искат”.
Според него средната класа в България не е като средната класа в западноевропейските страни. „Номинално средната класа в България е на доста ниско равнище. Преразпределянето на ресурсите не става по такъв начин, че да води до ръст на средната класа. Когато тя е по-голяма, тя стимулира и растежа, каза Костов.

„Средната заплата е над 1700 лв. Ако вземете всички заети, 2/3-ти от тях взимат по-ниска заплата. Както богатството, така и бедността в България се предава по наследство. Средната класа обедня през последната година и колкото и да са им високи доходите, те могат да си купят по-малко хляб, по-малко сирене”, каза Костов.

Около 2,1 млн. души са наети по трудов договор, обясни синдикалистът. „5,2 пъти е разликата между най-високата и най-ниската средна заплата в различните сектори. „В другите европейски икономики разликата е между 3-3,5 до 4 пъти. Разликата между доходите на 20%-те процента най-богати и 20-те процента най-бедни българи е 7,5 пъти”, обясни синдикалистът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook