Това реши служебният кабинет

Великденски добавки към пенсиите ще има, но не за всички, реши служебната власт. Парите ще отидат само за най-бедната част от пенсионерите. За останалите - няма. Премиерът Гълъб Донев призна, че решението е било тежко, но възможно най-справедливото. 

Пари ще има само за тези, които получават по-малки пенсии от 504 лева. На толкова е определен прагът за бедност през тази година. Така половината пенсионери ще останат без допълнителни 70 лева. Според служебното правителство - заради липсата на Бюджет 2023.

Сред пенсионерите, които ще получат 70 лева, попада Цеца Иванчева. Тя е работила 40 години като медицинска сестра.  Разказва, че живее скромно и допълнителни пари ще са добре дошли.

„Добра новина, че все пак с нещо ще си помогнем за Великден. За месце, козунаци и яйчица. Живея много икономично. Не пуша, не пия кафе, не сядам някъде из центъра. За храна, сметки и лекарства”, споделя жената.

Колко пари ще изхарчим за храна и пътувания по Великден

След сложни сметки, държавата намери 72 милиона лева, с които да зарадва част от пенсионерите за Великден. По-точно половината от тях - или 1 002 000.  

„Разбирам добре, че това решение на правителството ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка. Особено от тези, които получават с малко над 504 лева от линията на бедност. Уверявам ви, че това беше възможно най-справедливото решение за ситуацията, в която се намира държавата в момента”, каза премиерът Гълъб Донев.

Липсата на пари за другата половина служебният кабинет обясни с това, че няма бюджет за тази година и предишния парламент. Въпреки че есента се взе решение да не се внася финансова рамка за 2023 година, за да се изчака редовно правителство.

„Осигуряваме тези средства, въпреки ограниченията, които ни наложи 48-ото Народно събрание. Благодарение на спестен финансов ресурс от служебното правителство през 2022 г.”, подчерта Донев.

Експертите обаче са на обратното мнение. Тяхната сметка показва, че за държавата не би било проблем да намери пари за всички пенсионери, без особено затруднение.

„Бълха я ухапала държавата, че ще похарчи за някакви допълнителни еднократни добавки за пенсионерите”, коментира финансистът Левон Хампарцумян.

„Мисля че не е излишен този жест на държавата”, смята бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

„За някои анализатори осигуряването на този ресурс е лесна работа. Уверявам ви, че не е”, посочи Донев.

Добавка ще вземат и пенсионерите, които получават социална пенсия за старост, както и социална пенсия за инвалидност. Също и пенсионери с пенсии от учителския пенсионен фонд.

Изплащането на пенсиите започва на 7 април. Добавката обаче няма как да бъде изплатена от утре. Пенсионерите могат да очакват 70-те лева от началото на следващата седмица в пощите или по банков път.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.