Медиците се страхуват за живота си

Инцидент в психиатрична болница в Раднево по чудо се размина без сериозно пострадали. За пореден път пациент със зависимости поставя в риск живота на служителите. Ръководителят на отделението за борба със зависимостите алармира, че персоналът се страхува да работи в такива условия, като през годините са подавали десетки сигнали. В болницата постъпват по спешност пациенти от цялата страна.

„Конкретният проблем е липсата на охрана вече повече от 10 години, което означава, че не можем да гарантираме здравето и живота както на пациенти, така и на персонал в отделението", коментира в ефира на "Здравей, България" д-р Иван Добринов, началник на отделение в Държавната психиатрична болница - град Раднево.

„Докараха при нас буйстващ пациент интоксикиран с амфетамин и метамфетамин, криминално проявен, с извършено убийство. Този човек влезе в отделението, съгласи се да остане на доброволно лечение. Вчерта и сутринта нямаше проблем. До момента, в който не започна да заплашва персонала, при което се наложи да извикаме полиция”, разказва още Добринов.

По думите му, след това той отново започнал да буйства, изпочупил цялото отделение и избягал. „Една детска градина има охрана, а най-голямата психиатрична болница в България няма нито един охранител”, заяви д-р Иван Добринов.

"Няма изолатори за тези хора и персоналът рискува живота си ежедневно", допълни той.

По думите му голям е и проблемът с наркопласьорите. „Включително и преди малко гонихме дилър, който беше проникнал в района на болницата и се наложи да викаме полиция."

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.