Българите спечелиха един златен, два сребърни и един бронзов медал, както и почетна грамота

България е първа в света по брой медали на международната олимпиада по лингвистика. Престижните отличия дойдоха от 20-ата международна олимпиада, а българските състезатели спечелиха един златен, два сребърни и един бронзов медал, както и почетна грамота. 

Теодор Малчев се занимава с науката за езика от девети клас. Скоро заминава за Харвард, където ще учи компютърни науки.

"Първо е доста трудно да се класираш да си част от Националния отбор на България, тъй като България е една от държавите, където лингвистиката е най-много на почит, така да се каже. И всъщност има изключително много състезатели, които се борят за тези осем места, но също конкуренцията после е много силна", заяви Теодор.

Български ученици с пълен комплект медали на Балканската олимпиада по математика

Рами Хенауи е лингвист от осми клас, като от тази година ще учи софтуерно инженерство в Софийски университет.

"Бих казал, че от всяка държава имаше хора, които бяха доста подготвени. Нещо, от което се притеснявах може би беше да не пропилея шанса си, защото това ми е първата и единствена олимпиада", сподели Рами.

Тази година домакин на престижния турнир беше България, а надпреварата се проведе в Банско.

България със 74 медала от международни олимпиади по лингвистика

"Лингвистиката е наука за езика. На български се казва също така езикознание, а в едно лингвистично състезание решаващите ученици получават текст на непознат език и превод на български. На база на това, което са получили, трябва да направят логически изводи и да открият явленията в тези непознати езици. Това е наистина едно голямо постижение - не само мое, а и за цялата колегия, с която работим от години", посочи инж. Александър Велинов - ръководител на Националния отбор по лингвистика .

Следващата олимпиада ще се проведе в Бразилия през 2024 година.