Тунис е новата гореща точка за заминаване

Миграцията от Африка през Средиземно море непрекъснато се увеличава, а Тунис бързо се превръща в най-новата гореща точка за заминаване. Нуредин лови риба близо до крайбрежния град Сфакс повече от 20 години. Тази пролет нещата обаче се променят. Рибарят споделя, че има все повече лодки, пълни с хора, пътуващи към Европа. Когато времето е лошо местните се опитват да ги предупредят че е опасно и да се върнат на брега, но те почти никога не го правят.

"Продължаваме да намираме тела в морето. Те се оплитат в нашите риболовни мрежи. Обаждаме се на бреговата охрана, когато това се случи. Не може да се работи така. Ужасно е. Все пак те са хора като нас", каза рибарят Нуредин Лехваби.

Повечето мигранти, които се опитват да прекосят Средиземно море, тръгват от този регион. До момента са загинали над 2000 души. Понякога местните власти дори имат проблеми със събирането на всички тела, изхвърлени на плажа.

"Единствената ми надежда е да стигна през това море до Европа. Всичко това правя за майка ми. Искам тя да бъде поне малко щастлива за първи път в живота си", каза мигрантът Сусуд Санне.

Задържаха сириец, превозвал мигранти на Околовръстния път на София

Бреговата охрана често отвежда оцелелите в тази болница. А здравното заведение не успява да се справи с потока от хора. Доктор Хамдауи казва, че напоследък се чувства като във военна зона.

"При нас идват твърде много хора наведнъж. Нямаме достатъчно лекари и медицински сестри, за да се погрижим за всички. Липсват ни също лекарства и оборудване", обясни медицинският директор Рабиа Хамдауи.

Колата с мигранти в Елхово: Двама скачат в движение, превозвали 8 иракчани

Повечето мигранти като Сусуд не се интересуват кой печели от пътуването им. Тяхната основна цел е да съберат необходимите пари, за да се качат на лодка и да рискуват. Тук идва ролята на контрабандистите.

"Наши хора контролират цялата плажна ивица. Някои от нашите момчета имат директни връзки с регионалните сили за сигурност. Те ни казват кога е безопасно. За да ни информират плащаме до 10 хиляди евро", обясни техен сътрудник.

И докато Тунис се бори със засилващите се мигрантски потоци към стария континент, Европейският съюз също обещава да се включи с помощ.

Откриха голяма група мигранти край Казичене