Разказът на финансовия експерт Ралица Григорова

Когато съм се родила, баба и дядо са решили да ми направят спестовен влог. Бях ходила преди около 10 години да го проверя и в него имаше около 20 лева. На онези времена те са спестили много повече пари, които към момента – с тази инфлация, са се стопили. Тези средства днес могат да стигнат за едно кафе и вода. Човек не може да направи нищо с тях. Това споделя финансовият експерт Ралица Григорова в новия епизод на „Ох, на мама! Podcast”.

„Баба и дядо са направили това нещо преди години, с много добри намерения. Но не са имали днешните опции. Например, един спестовен план, който може да се направи на дете, днес е много добро решение за неговото бъдеще”, допълва Григорова.

Кога да се направи спестовен план?

„Отговорът е възможно най-рано. Най-добрият вариант е дори когато жената е още бременна, а ако се направи, когато детето е на 1, 3, 5, дори 10 години – пак ще бъде добре от гледна точка на самото инвестиране”, уточнява финансовият експерт.

Накратко: Разликата между спестовен влог и спестовен план

„При спестовния влог откривате спестовна сметка, в която събирате пари. Спестовните сметки предоставят свободата да разполагате непрекъснато със своите средства, докато спестявате. В общия случай обаче инфлацията често „изяжда“ тези спестявания. Защото днес 1000 лева имат една стойност, а само след няколко години стойността може да бъде много по-ниска и да си купите много по-малко неща със събраните средства”, казва Григорова. 

„При спестовния план вие отделяте месечно фиксирана и избрана от вас сума, върху която се трупа лихва. Така едновременно спестявате, но и повишавате стойността на спестяванията си, в зависимост от това какъв план сте избрали и какво е състоянието на пазарите”, подчертава Григорова. 

Повече по темата научете в целия епизод на подкаста ТУК.