Това заяви българският министър на отбраната

Постоянният страх от война, който в момента прониква в българското общество, подхранван до голяма степен от руска дезинформация, започва сериозно да засяга способността на армията да се бие. Това заяви българският министър на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от брюкселския портал Euractiv.

Опозиционните партии БСП и "Възраждане" разкритикуваха политиката за сигурност на правителството по време на дебата по внесения от тях вот на недоверие срещу правителството.

EURACTIV: България ще влезе в Шенген на два етапа

В отговор на това Тагарев обвини и двете страни в разпространение на дезинформация, посочвайки как това намалява желанието на младите хора да преследват кариера в армията.

Всъщност от началото на войната в Украйна кандидатстването във военните академии е намаляло с 35%, а броят на кадетите с 45%, според анализ на Министерството на отбраната, който прогнозира огромен недостиг на офицери в армията през следващите четири години.

Радев пред Euractiv: България не е пречка в процеса на разширяване на ЕС

"Това е ясен пример, че дезинформационната кампания на парламентарните партии намалява бойните способности на страната“, каза Тагарев.

Източник: "Фокус"