Не е изследвано достатъчно какви са причините за тези данни

"Непрекъснато отчитаме над 100 000 млади хора, които нито учат, нито работят. Във времето са стигали до 180 000, а в момента са 124 000 души." Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева. Тя участва в откриването на форума „Политики и инициативи за младежка заетост в България: предизвикателства и посоки“, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Шалапатова: Над 1 млн. души са безработните в България

Според нея до момента не е изследвано достатъчно какви са причините за тези данни. "Изключително важно е да разберем какви са причините за това. Дали се коренят в ниското образование, неграмотността, дали са свързани с това, че нямат нужните умения, които работодателите търсят. Дали причините са в съвременните форми на труд и заетост, които не са регламентирани законодателно и оттам една значителна част от младите хора не са видими за държавната статистика, недоверието на младите към институциите или има и други причини, които не можем да видим", посочи Сачева.

Младите хора на възраст 25-29 г., които нито работят, нито учат или се обучават, са често пренебрегвана група в социалната политика на България. Това поколение стартира своя професионален път непосредствено след икономическата криза през 2008 г. Изправени пред неяснота и несигурност по отношение на работата и социалното си благополучие, тези младежи много по-често са икономически неактивни или заемат несигурни работни места, посочват от Центъра за изследване на демокрацията. 

Източник: Николай Трифонов, БТА