Според социалното министерство, което е вносител на поправките, има нужда от правила

Работа от вкъщи, но само след писмено споразумение с работодателя. Това предвиждат поправки в трудовото законодателство, които чакат финално гласуване в пленарна зала.

След COVID пандемията много от компаниите у нас дадоха възможност за работа от вкъщи - мярка, която служителите приветстваха и впоследствие се превърна в норма.

Според социалното министерство, което е вносител на поправките, има нужда да се урегулират условията, при които служителят ще работи дистанционно.

Работа от разстояние – изисквания, права и задължения

„Работодателят предварително да даде общи условия, на които помещението трябва да отговаря. И ако работникът се отклони, то работодателят няма да носи отговорност при определени инциденти”, каза началникът на отдел „Трудово право и условия на труд“ към социалното министерство Ненко Салчев.

Според Българската стопанска камара обаче е трябвало в закона да се предвидят два модела на работа - стационарен и мобилен.

„Да преминете на някакво работно място, което е временно, без да се отключват допълнителни административни задължения, оценка на работното място”, коментира зам.-председателят на Българска стопанска камара Мария Минчева.

Колко отпуск и от коя година може да прехвърлим за 2024-а

Юристи смятат, че поправките ще задължи компаниите да подписват хиляди анекси със служители, което ще повлияе на други вече подписани споразумения между тях.

„Ако работодателят е сключил застраховка „Tрудова злополука" в началото на годината, която обхваща градовете София и Пловдив, например, но служителят иска да работи шест месеца в Бургас, то застраховката няма да го покрие”, посочи адвокатът по административно право Габриела Иванова.

„Може да се уговори, че служителят ще работи един месец на едно, друг месец - на друго място, и това да се комбинира в един анекс, без да има нужда да се правят няколко и да се подават към НАП”, допълни Салчев.

Анексите ще могат да се подписват и електронно.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase