Християнството почива на реални факти, отразени в евангелията, заяви историкът

Християнството почива на реални факти, отразени в евангелията. Възкръсването има реални елементи и такива, плод на легендата. Не е задължително в религията всичко да бъде доказано до последния детайл. В Кръстова гора е заровена частица от Светия кръст. Христовите ученици са минавали по нашите земи, но дали и самият той го е правил, засега са само слухове. Аз лично не смятам, че е така. Това каза в студиото на "Денят на живо" историкът проф. Христо Матанов.

Разпети петък - най-тъжният ден за християните (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Великден е празнуван откак съществува християнство. Форма на празнуване е имало и преди първия вселенски събор в Никея през IV век. Той всъщност опитва да уеднакви датите на отбелязване, постановява се, че празникът не може да бъде пред 21 март - еврейската Пасха. Великден се празнува до 1582 г. - приемането на Грегорианския календар. Частици от кръста има навсякъде в християнския свят. Възкресение се празнува на различни дати, защото е по Лунния календар. Традицията се е запазила, за да може да се уеднакви с православните цървки, които се движат по стария Юлиански календар", обясни той.

Копието на Лонгин, известно и като „копието на съдбата“, „свещеното копие“ или „Христовото копие“, с което римският войник Лонгин пробожда разпънатия Иисус Христос, за да потвърди смъртта му, още не е открито, потвърди професорът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase