Организацията на вота в чужбина е свързана с много работа

По-малко от две седмици остават до изборите 2 в 1 на 9-и юни. За да се реализира вота зад граница, освен работата на дипломатическите ни мисии, стои и трудът на стотици доброволци по света.

Организацията на изборите в чужбина е свързана с много работа и преди самия изборен ден. Да се намери помещение, където да се гласува, да се стигне с информационни кампании до българската общност, за да знае тя, че в конкретния район ще има избирателна секция и да се сформират избирателни комисии, за да не бъдат изпращани за тях хора от България и да бъдат спестени разходи на държавата. Но често след финализирането на списъците на секционните комисии в чужбина от Централната избирателна комисия, доброволците не попадат в тях и често трудът им остава незаплатен. 

Гласуване на нетипични места: Къде гражданите могат да упражнят своя вот за ЕП

Подготовката на изборите вече тече на пълни обороти. Какви са предизвикателствата този път? Ще обиколим земното кълбо, за да ви срещнем с доброволци в Германия, Нидерландия, Испания, САЩ и Австралия. Първата ни спирка е Германия. Това е и страната с най-голям брой подадени заявления за гласуване за европейски парламент зад граница - 2654. Даниел Димов е председател на дружество „Дунав“ и доброволец. 

"Като цяло мисля, че има умора в това хората да отиват на избори. Но със сигурност вече се научихме да гласуваме по два пъти в изборните секции. Така че от тази гледна точка смятам, че всеки който отиде да гласува, най-вероятно ще го направи и на европейските избори. Разбира се, има и хора с двойни гражданства, които могат да предпочетат да подкрепят някой от Германия, например. Доста от българите в региона, дори да не са се регистрирали предварително, ще отидат да гласуват, но към момента доста по-голям е интересът кога ще бъде отворено Генералното консулство в Дюселдорф", заяви той.

На тези избори пред доброволците се появява още едно предизвикателство. Предвид, че изборите са и за европейски парламент в много страни помещенията, служили за избирателни секции на предишни избори, вече са заети за европейския вот в съответната страна.

А това води след себе си и до друго предизвикателство, да бъде информирана българската общност за новия адрес. Пред подобен казус е изправен и Георги Трендафилов. Той е от другата страна на границата, в Нидерландия.

"Тъй като няколко пъти организираме избори в община Валс, бяхме на мнение, че това няма да е проблем. Ние работим с общинската администрация. Те предоставят едно помещение, което е добре познато на българите, живеещи в региона. Поради факта, че ще се проведат и европейски избори в цяла Европа, се наложи да търсим друго, тъй като това е заето от самата нидерландска държава. С известни трудности успяхме да намерим", разказва той.

„Избор-о-мат“ помага на германците да определят „своята“ партия

И въпреки новите задачи пред доброволците, Георги разказва, че те продължават да вършат с ентусиазъм работата си. А това води до сплотяване на българската общност.

Пътешествието ни продължава на юг, за да стигнем до Барселона. Тук живее Стоянка Колева, училищен ръководител в училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в града, също и доброволец. Разказва, че за тези избори е било по-трудно намирането на доброволци.

"Малко по-трудно успяхме да намерим доброволци. Но хубавото при нас специално е това, че се появиха млади хора. Има дори завършили политология и международни отношения, което е много добре. Има и други хора, които имат опит вече, участвали са в избори, опитът е много важен. И се надяваме кандидатите да бъдат одобрени", споделя тя.

В общността в Каталуня що се отнася до избори, водеща тема е електронното гласуване.
На западното крайбрежие в Калифорния живее преподавателят по журналистика професор Христофор Караджов, който и няколко пъти е бил председател на секционна избирателна комисия. И за него темата за гласуване по пощата е важна.

"Аз много отдавна казвам и защитавам тезата, че трябва да има гласуване по пощата. Както се гласува на американските избори. Правя го над 15 години", обясни той.

Професор Караджов разказва, че намирането на доброволци в Съединените щати не е лека задача. "Трудно е, но се намират и всичко става на приятелски начала. Ти познаваш някого и го убеждаваш. Просто ти харесва да работиш с определени хора и идваш и го правиш", разкрива той.

Концентрацията през целия изборен ден трябва да е сто процентова, а понякога се стига и до екстремни ситуации.

Срещу дезинформацията: ЕК предупреждава избирателите за рисковете преди евровота

За разлика от избирателните секции в Европа, където за европейски парламент и народни представители може да се гласува във всички избирателни секции, в САЩ не е така. За ЕП може да се упражни вот само в дипломатическите ни мисии. Същият е принципът и в Австралия. И там, както и в САЩ сред най-големите предизвикателства са големите разстояния.

"Мелбърн е 10 000 кв. км. площ, а щата Виктория, в който се намираме, е колкото две Българии. И понякога хората трябва да шофират над час-два, за да дойдат и да гласуват, и като имате предвид, че трябва да се върнат, това означава, че понякога половин ден трябва да посветят само на гласуването. Това е една от причините понякога да имаме по-ниска избирателна активност", разкрива Манчо Манев.

Въпреки големите разстояния обаче, българите в Австралия се вълнуват за случващото се в родината. А апелът на всички доброволци е - гласувайте, защото вотът ви има значение.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase