"Проблемът оттук-нататък, бих казал, че не е наш. Скопие трябва да изпълни поетите ангажименти", посочи водачът на евролистата на БСП

"Във формулирането на националната позиция по отношение на войната в Украйна би трябвало да участва и президентът. Това, че тя се различава от позицията на мнозинството в НС – смятам, че държавният глава изразява мнението на по-голямата част от българските граждани. В този смисъл ние защитаваме позицията на президента. – и в тази кампания, и през годините, откакто започна конфликтът в Украйна. Това, което се случи в София, е една поредна стъпка към нагнетяването на напрежението между НАТО и Русия. Стъпка, която не води към мира, което уж всички искаме, а към разширяване на конфликта". Това заяви водачът на листата на БСП за членове на ЕП Кристиан Вигенин в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA News, коментирайки провелата се в София Парламентарната асамблея на НАТО.

По думите му БСП призовава „да се използват всички възможности за ограничаване на конфликта, за незабавно спиране на военните действия и предприемане на стъпки за дипломатическо и политическо уреждане на този конфликт”.

„Това, че към момента няма решение за изпращането на български военни на фронта в Украйна, това не означава, че в нечий глави, това не е част от възможните сценарии за развитието на този конфликт. Затова наше задължение е всички тези съмнения да ги изговаряме гласно, за да предотвратим подобен сценарий”, коментира той темата за изпращането на наши военни формирования в Украйна – нещо, което беше отхвърлено и от кабинета, и от НАТО.

БСП регистрира листата си за изборите за Европейски парламент

Той коментира и интеграцията на РСМ в ЕС. „Процесите, които протичат в Скопие, са притеснителни. Защото те поставят под съмнение новото правителство, новата власт, новия президент. Поставят под съмнение всички договорености, които бяха направени преди това. Което не е добър стил само по себе си. Защото, когато една държава поема някакви ангажименти – трябва да ги изпълнява на междудържавно равнище”,  подчерта той.

И допълни: „Това не е само двустранен план, а и европейски. Мисля, че бяхме достатъчно ясни – не може да има никакви компромиси. Когато изпълнят това, което са договорили, когато видим, че РСМ е държава, която е добронамерена към България, тогава ще предприемем следващите стъпки. Логично е ние като член на ЕС да не допуснем страна, която не е добронамерена към нас. Мисля, че критериите са достатъчно ясни. Не знам защо не го правят и първите заявки на новата власт в РСМ са към блокиране на следващите стъпки към присъединяване. Проблемът оттук-нататък, бих казал, че не е наш. В същото време смятам, че България трябва да има по-ясна стратегия в двустранен план  в отношенията с РСМ.  И разбира се през европейското равнище, защото само така можем да продължим да отстояваме нашата гледан точка и позиции в Брюксел”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase