Грешки в протоколите доведоха до забавяне, както и до намесата на Спешна помощ

20 часа продължи предаването на изборните книжа в София. Двете бюлетини с преференции, наличието на два списъка и четири урни затрудни голяма част от членовете на секционните комисии.

Без голямо напрежение, но с дълго чакане. Поправки на документи до последно и дори комисии, които попълваха тепърва протоколи в залата, за да запазят ред. Отчитането на изборните резултати започна доста по-късно, в сравнение с предходните избори.

Около 22 часа документите си предадоха подвижните секции, които отчитат само вот на хартия и имат малко избиратели. Час по-късно пристигнаха и редовните комисии. Петър Гогев успява да предаде първи. „Беше труден ден, заради двата списъка. Това забави доста гласуването, трябваше да ги проверим в единия списък, после в другия и така се образуваха опашки". 

Петър Гогев се оказа от малцината предали изборните книжа без грешка. „Повече от половината са с грешки в протоколите. Те са отново сборни - при пресмятането, една грешка води води след себе си към още четири такива”, съобщи председателят на 23 РИК Полина Витанова.

ПО ОБЛАСТИ: Как се разпределиха гласовете от вота 2 в 1 у нас

Към полунощ предаването на изборните книжа се случваше с огромно забавяне. Много от комисиите закъсняха с идването. С напредването на нощта оптимизмът, предаването на протоколи да приключи до обяд, се изпари.

Някой дори се оказаха разделени от любовта. „Има възможност да прескоча оградата и да ида при жена си. Тя е 200 номера след мен. Нашият екип беше по-добре организиран. За мен всичко това е тест дали системата има добър баланс между сигурност и човещина”, каза Румен. Но експериментът показа, че системата работи и той изчака на стол встрани своята любима.

Въпреки, че ЦИК предложи по 25 лева за всички изборни комисии, успели да попълнят без грешка протоколите, оценката е, че това ще са малцина СИК-ове. „Протоколите са попълнени изключително неточно. Налице са множество аритметични грешки”, посочи председателят на 25 РИК Виолета Темелкова.

Секционите комисии се оказаха затруднени в пресмятането не само на преференции, но и в това да сложат знак за равенство между броя подадени бюлетини и броя гласували на изборите. 20 часа след края на изборният ден и последната секция в София успя да предаде своите изборни книжа.

Припаднали и спане на пода: Забавяне с отчитането на вота в цялата страна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Картината от страната - много опашки и много грешки в протоколите. На места се наложи намеса и на Спешна помощ.

Дълга и трудна нощ за секционни избирателни комисии в Пловдив. Почти всеки протокол в града бил грешен, а верните - едва 15%. Петима души са колабирали, докато чакат на опашка.

Бонусът от 25 лв. за безгрешен протокол не дал резултат и във Враца. Броят на сгрешените изборни книжа бил толкова голям, че когато имало секция без грешка - от РИК ги аплодирали бурно.

Най-сериозното нарушение в областта е, че секционни избирателни комисии в Мездра, не поставили печати върху бюлетините. Гласовете обаче ще бъдат зачетени. „Пропуснали са, дали от небрежност, дали от немарливост, дали не са знаели да поставят печат. В указанията ясно е казано, че се поставя печат на бюлетините”, каза говорителят на РИК-Враца Силия Иванова.

Стоянов: Почти от всички партии има представители, които купуват гласове

В Стара Загора в 8 ч. сутринта членове на секционни избирателни комисии тепърва пристигаха, за да отчетат своите протоколи. До сутринта само два от всички обработени протоколи в града са били без грешка. 

В Русе е имало отличници по попълване на протоколите.

Заради дългите безсънни часове и обработката на протоколи през цялата нощ, и в Монтана, и в Кърджали и във Варна имаше членове на комисии, на които им се наложи да потърсят лекарска помощ.

Въпреки продължителните часове работа, в почти цялата страна обработката на протоколите от изборите приключи в ранния следобяд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase