Репортерите на NOVA бяха oтличени за свои материали в престижния журналистически конкурс

Репортерите на NOVA Генка Шикерова и Мария Милкова получиха два от призовете на петите годишни журналистически награди "Валя Крушкина – журналистика за хората", раздадени в четвъртък. Това е поредното отличие за екипа на NOVA и признание за професионализма и способността на репортерите на Новините на NOVA да отразяват обективно и достоверно най-наболелите обществено значими проблеми, да търсят възможните решения чрез въздействащи разследващи репортажи.  

Генка Шикерова получи голямата награда за 2016 г. за три от нейните разследвания през изминалата година. Материалите й за завишените цени, на които се купува храната за бежанците у нас, за проблемите със Спешната помощ и за Турция след опита за преврат й донесоха престижното  отличие. "За мен тази награда е много важна, защото познавах Валя Крушкина и знам преди всичко колко добър човек беше и колко добър професионалист. Номинациите бяха много силни – във всички категории, и това прави наградата още по-ценна", коментира Генка Шикерова.  

Мария Милкова беше отличена в категория "Телевизия" за материала си "Да остарееш в България", чиито герои бяха възрастните хора от дома в град Кула. В "Темата на NOVA" Мария разказа за потресаващите условия, в които живеят мъжете и жените на преклонна възраст. "Това беше един от най-трудно направените материали, защото заедно с оператора Димитър Василев влизахме със скрита камера под прикритие", разказа Мария Милкова. "На пръстите на едната ръка може би се броят материалите на един журналист, когато може да види промяна след това и се радвам, че това се случи", допълни тя. 

ПРИЗНАНИЕ ЗА NOVA: Генка Шикерова и Мария Милкова с призове „Валя Крушкина” (СНИМКИ)

Тази година в конкурса "Валя Крушкина – журналистика за хората" участваха журналисти от над 25 нацинални и регионални медии, получени бяха 59 номинации и над 130 материала, които бяха оценявани от 12-членно жури по основни критерии: обективност, нестандартно отразяване и аналитичност.