Репортаж на „Здравей, България”

Жителите на Исперихско твърдят, че в местността Сборяново в близост до Демир баба текке се разхожда дух. Причината е снимка, направена там от младо семейство, на която се виждат два призрачни силуета.

Теккето е свещено място и за мюсюлманите, и за християните, обгърнато в мистика и легенди. Тук се намира гробът на Демир баба-Железният баща, който е мюсюлмански светец. Паметта му се почита всяко лято, като вярващите, за здраве и берекет връзват многобройни парцалчета по дърветата в околността. На мястото се е намирало и древно тракийско светилище, както и православна църква. Легендите за това свещено място са много и датират още от древни времена.

 Именно духът на някои от погребаните тук се  вижда на снимката, споделят някои от посетителите на Демир баба текке. Авторите на снимките категорично отказаха да се срещнат с екипа ни и да разкажат за видението на фотосите, което допълнително засилва съмненията за монтаж. Екскурзоводите също с усмивка приемат твърденията за призраци и казват, че никой не трябва да се страхува да посети уникалния исторически резервът и свещеното текке.

Подробности във видеото.