Малкият певец ще се превъплъти в сина на руския цар в операта на Модест Мусоргски

Още един от участниците в шоуто за талантливи пеещи деца на Нова – „Големите надежди”,  получи признание за своята дарба. 11-годишният Марио Кръстев ще излезе на сцена с размерите на Арена ди Верона, за да участва в грандиозната постановка на Софийската опера на историческата  драма „Борис Годунов“ от композитора Модест Мусоргски. Талантливият малчуган, участвал в множество родни и международни конкурси,  е избран да се въплъти в ролята на сина на руския цар Борис Годунов. Марио  впечатли журито на „Големите надежди” с богатата си култура и езиковите си познания. Малкият певец изучава четири езика, сред които и китайски, а освен това тренира таекуондо, пише стихове и рисува. По време на шоуто Марио признава, че се вдъхновява от личности като Леонардо да Винчи и мечтае някой ден да стане по-известен дори от италианския учен и художник.  Малкият певец вече се е снимал в различни кино и телевизионни продукции.  Затова не е чудно, че е намерил място в актьорския състав на новаторското представление на Софийската опера.

„С тази постановка на „Борис Годунов“ ние построихме нов олтар на операта – пред храма „Св. Александър Невски“, посочи режисьорът на проекта - маестро Пламен Карталов, преди репетициите за премиерните представления, които ще бъдат на 27, 28, 29 юни, 3 и 4 юли от 21.00 ч.  Маестро Пламен Карталов използва естествения декор на храма „Св. Александър Невски“ за създаването на  сцена, впечатлила с размерите си – 50 метра дължина на 36,5 метра дълбочина, световния режисьор Уго де Ана, който в началото на юни отново бе в София.

Сцената не е единственото новаторско решение на режисьора.  Вмъкнат е епизод, който не съществува в оригиналното либрето – Борис Годунов ще бъде коронован пред народа от патриарх Йов, чиято роля ще изпълни известният актьор Стоян Алексиев. В сюжетната линия е вграден и автентичният звън на камбаните на храма „Св. Александър Невски“, 90-годишнината от чието освещаване отбелязваме през тази година.  Маестро Карталов  разкри, че сцената с коронацията на Борис Годунов ще започне от притвора на „Св. Александър Невски“.

Различен от повечето версии на операта „Борис Годунов“ е нейният софийски финал – възшествие през храма вместо смърт на угасналия от мъка руски владетел. Всеки от спектаклите ще започва с монах, който с клепало ще възвестява началото. Но преди да са прозвучали първите акорди, публиката ще слуша гласа на Борис Христов с уникалните му песнопения. Премиерата е посветена на неговата 100-годишнина, както и на 85-годишнината от рождението на Николай Гяуров и в памет на Никола Гюзелев.