В нея се включиха Юрий Вълковски от фондация Reach for Change и Ашод Дерандонян от "Заслушай се!"

На 28 юни, четвъртък, се проведе дискусия нa тема "Повишаване на финансовата и бизнес грамотност на предприемачите у нас". Събитието е част от националната информационна кампания "Летящ старт" в партньорство с Reach for Change и "Заслушай се!".

Пламен Йончев сподели от името на организаторите за опита им с предприемачите със стартиращи бизнеси у нас, които по думите му все още не са достатъчно информирани и подготвени за успешен старт на бизнес идеята си. Според финансовата институция липсват базови познания за преценяване на риска, изготвяне на бизнес план, разписване на прогнозиран бюджет с детайлно разпределени разходни пера, проучване на конкуренцията и най-подходящите методи за финансиране. Фокус в дискусията бяха социалните предприемачи, хората с увреждания и незаетите младежи до 29-годишна възраст, които стартират бизнес.

Целта на информационната кампания и дискусията на 28 юни беше да се отвори диалог, чрез който да се изгради доверие в експертните институции и организации, за да се стимулира устойчивото развитие на предприемачеството у нас.

С презентации се включиха и Юрий Вълковски от фондация Reach for Change и Ашод Дерандонян от "Заслушай се!", които споделиха конкретния си опит със социалните предприемачи и хората с увреждания. Бяха засегнати теми, свързани с изграждането на устойчив бизнес модел при стартиране на социално предприятие, както и с жизнената нужда от интегрирането на хора с увреждания в образователната система с цел стимулиране предприемачеството на тези групи у нас.

В дискусията след това се включиха и другите партньорски организации от неправителствения сектор: Move.bg, Заслушай се!, Synergia, SOS Предприемачи, Национален Младежки Форум и BCause. Бяха обсъдени темите за нивото на малкия и среден бизнес у нас и защо е важно да се стимулира чрез предприемачество. Евгени Митев от фондация Synergia сподели кои са основните препятствия за предприемачите с увреждания в България. Бяха дадени няколко добри примери и практики за успешен "Летящ старт", които да послужат за вдъхновение на гостите, посетили коктейл-дискусията.