Кампанията на УНИЦЕФ „С очи за всички“, подкрепена от NOVA, ще ни разкаже за едно дете, което се бори смело с едно от най-страшните генетични заболявания

Ради страда от рядко заболяване и не може да ходи, но след терапия в САЩ животът му се преобръща. За първи път в историята прогресът на ужасната болест е спрян, а животът му се превръща в сюжет на филм.

Момченцето е почти на 9 години и страда от спинална мускулна атрофия. Движи се със специална количка, пригодена за него, но това по никакъв начин не пречи на желанието му за развитие. „Никога не се предавам и винаги съм позитивен. Справям се добре в училище. Придвижвам се със специален асансьор, който е достъпен до всеки етаж. Имам доста приятели“, споделя той.

Ради има и двама по-големи братя, които са неотлъчно до него. Диагнозата му е поставена преди 8 години. Тогава в България все още няма терапия за нея. Заболяването е генетичен убиец номер 1 и в естествения си ход води до пълна инвалидизация и парализа.

Късметът го застига с напредъка на науката. Преди две години е одобрена терапия, която се отразява чудотворно на момчето, което не само се бори смело с болестта, но и се превръща в герой в обичания български медицински телевизионен сериал „Откраднат живот“. Една от сюжетните линии в него е създадена точно по неговия случай.

Лечението на Ради продължава в Ню Йорк. Пътува с майка си през 6 месеца до там, а мечтата му е да проходи. Семейството му вярва, че това ще се случи.

„Никога не се предавайте! Вярвайте в чудесата! Радвайте се на всеки момент! Бъдете позитивни!“, призова зрителите на „Здравейте, България“ най-голямата опора в живота на Ради неговата майка.

Репортер: Дилян Калчев