Зам.-председател на БФХГ и многократна световна и европейска шампионка разказа в „Здравей, България” за очакванията към представянето на нашите момичета на първенството

Варна посреща звездите на художествената гимнастика. За първи път страната ни е домакин на подобен шампионат от 9 до 13 юни. Готови ли са златните ни момичета ще излязат за медали?

„Да играеш пред родна публика дава един положителен тласък на гимнастичките - както на тях, така и на нас. Напрежение има, защото искаш да покажеш най-доброто от себе си и да направиш българите щастливи и горди чрез твоите успехи. Надявам се да се справим добре, нашите гимнастички да играят по най-добрият възможен начин и, естествено, да вземем заветните медали”, каза Мария Петрова.

Катрин Тасева - златното момиче със златно сърце (ВИДЕО)

„Отстрани изглежда много лесно, а истината е, че в днешно време конкуренцията е страховита. Художествената гимнастика се разви много и стана много динамичен спорт. Трудно е в днешно време да задържиш вниманието на момичетата в залата особено, когато влязат във възраст жени, но пък ние всички сме един много добър екип. Наричат ни вечно лудите, които говорят за спорта и все искат нещо повече да постигнат. Трудно е, а и изискванията на българската публика, която е свикнала с успехите на българския спорт, трудно се задоволяват, но съм щастлива, че успяваме да ги зарадваме”, допълни Петрова.

Боряна Калейн спечели трета поредна титла на България

От 9 до 13 юни Варна ще посрещне Европейско първенство по художествена гимнастика в Двореца на културата и спорта. България за първи път е домакин на първенството, а предписанията за 50% публика дава възможност на българските и чуждестранни фенове да се насладят на най-добрите съчетания в света. За първенството ще бъдат осигурени единадесет терена (килима), а всички зрители ще могат да го проследят по NOVA SPORT.

300 гимнастички от 37 държави, 86 индивидуални гимнастички, 20 ансамбъла жени и 18 ансамбъла девойки ще вземат участие в състезателната програма във Варна. „Интересното тук е, че това е Европейско първенство, последна стъпка, квалификация за Олимпиадата. Ще бъде изключително напрегнато и оспорвано, тъй като само една индивидуална гимнастичка, може да се класира, и един ансамбъл. Нашите български вече са класирани, но борбата между останалите ще е сериозна”, разясни амбициите на всички представители Мария Петрова.

Още един златен триумф за ансамбъла ни в Баку

Двете ни златни момичета Боряна Калейн и Катрин Тасева ще се сблъскат за медалите с конкурентки като сестри Аверини и Лала Крамаренко от Русия, Линой Аршам последната европейска шампионка от Израел, най-добрите състезателки от Беларус. „Когато има конкуренция и успееш да победиш конкуренцията, тогава е най-сладко”, обобщи Петрова.

NOVA е медиен партньор на събитието и всички зрители могат да го проследят в ефира на NOVA SPORT – от 9 до 13 юни.