В сряда стартира Европейското първенство, което ще бъде излъчвано директно по NOVA SPORT от 9-и до 13-и юни

България ще бъде представена от Боряна Калейн и Катрин Тасева в индивидуална надпревара, както и от ансамбъл жени и ансамбъл девойки.

Готови ли са златните момичета за триумф пред родната публика? Отговорът дава вицепрезидентът на Федерацията по художествена гимнастика Невяна Владинова.

„Ансамбълът ни жени е откровено казано най-добрият в момента. Станахме свидетели на всички състезания, които имаше до момента, като световни купи. Момичетата са в страхотна форма. Правят изключително сложни и атрактивни съчетания. От началото на годината са много стабилни в изиграванията си. Ансамбъл девойки също са много мотивирани – имат различни и интересни съчетания. Боряна и Катрин са в отлична форма, както сме свикнали да ги виждаме на такъв форум състезания. С всяко следващо стават все по-добри. И на двете им трябва спокойствие и смятам, че ще се справят. Ние трите свикнахме да бъдем заедно по състезания. Признават, че присъствието ми ги успокоява.”

Варна за първи път ще бъде домакин на Европейско първенство по художествена гимнастика. Надпреварата, която ще се състои от 9-и до 13-и юни, в Двореца на културата и спорта, ще бъде предавана на живо по NOVA SPORT.

„Зрителите трябва да очакват едно различно Европейско първенство. Това, че е във Варна, ще допринесе за една по-приятна атмосфера. Както знаем, след пандемията няма много големи състезания, на които сме били свидетели. Хубаво е, че ще има публика. Дори и 50% са стимул за момичетата“, категорична е Невяна Владинова.

Любимката на българската публика доскоро бе капитан на националния отбор по художествена гимнастика, но вече е в ролята на вицепрезидент на Федерацията по художествена гимнастика. „Много ми харесва новото ми амплоа. Чувствам се все по-уверена в себе си. Последното ми състезание беше Световното първенство в Баку през 2019-а, където играх само с бухалки и лента. Радвам се, че успях да завърша този етап от професионалното си развитие по най-добрия начин.“

NOVA e партньор на Европейското първенство по художествена гимнастика, което ще се състои във Варна и ще бъде излъчвано директно по NOVA SPORT от 9-и до 13-и юни.