На нея се представят творби от конкурса Most за млади български артисти и е със свободен достъп до 15.10 в галерията на ул. Оборище 5

Изложбата в конкурса Most за млади български артисти – художници, която може да се види в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5, бе открита в сряда. Близо два месеца организаторите получаваха кандидатури на непознати досега таланти от цялата страна и трябваше да се спрат на шестима от тях. Откриването събра много любители на изкуството. Конкурсът за съвременно изкуство MOST се провежда вече за 5-та поредна година, като на финала остават само няколко от най-ярките творци, работещи в този стил. Тази година изборът на финалистите бил изключително труден.

„Два месеца кандидатите имаха възможност да се включат в инициативата. Новината е, че имаше голям интерес от артисти, които пожелаха да се включат и изпращаха своите протфолиа в галерията. Дори след края на кандидатстването продължаваме да получаваме портофолиа и желания за участие. Галерията стартира конкурса преди повече от 5 години, като основната идея на MOST е да изгради и да подпомогне млади и съвременни български артисти с професионален арт маркетинг. Подбираме артисти, в които според нас си заслужава да се инвестира. Трябва да се подпомага тяхното творческо развитие. Търсим млади хора, които имат нужда от подкрепа, съвет, публика и медийно внимание“, разказва пред репортер на „Здравей, България“ Деница Гергова, артистичен директор на галерия Vivacom Art Hall.

Инициативата е насочена към младите таланти на България. Идеята е да им се даде възможност за изява. Финалистите са подбрани така, че изложбата да предложи на посетителите разнообразие от различни видове творчество.

„Има скулптура, произведения от хартия, масло, дигитален печат. Целта ми беше да има различни видове форми на съвременно българско изкуство, които и да са повлияни от световното такова. Получаваме през цялата година запитвания дали конкурсът ще е ежегоден и мога да потвърдя това. Очакваме и следващата година да има такъв процент за кандидатстване, затова всички, които имат интерес да изложат произведенията си тук, нека следят информацията в нашите социални мрежи и да изпращат портфолиата си “, допълва артистичния директор на галерията.

Екипът на галерията има желание да провежда този конкурс ежегодно, за да може българската публика да достигне до все повече артисти от съвременното изкуство. В следващото издание на конкурса може да се включи всеки, които се чувства подготвен и иска да покаже таланта си.

„Важното за нас е артистът да има завършен стил. Изградил го е и го доразвива, затова има нужда от следваща стъпка. Тъй като са млади артисти, целта е подкрепа на българското изкуство като цяло. Изложбата ще остане със свободен достъп до 15 октомври в галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 и се надяваме българската публика да я оцени по достойнство“, коментира пред репортер на „Здравей, България“ и кани зрителите на NOVA Деница Гергова.