Гледайте вълнуващата романтична лента тази събота от 22.15 ч. в ефира на NOVA

Емоционалният филм на режисьорът Стивън Спилбърг "Терминалът" разказва историята на Виктор Наворски, в ролята се въплътява Том Ханкс, който идва в Ню Йорк от Източна Европа. Докато той лети към Америка в неговата родна страна става военен преврат. Виктор става жертва на ужасна формалност: паспортът му е издаден от държава, която по време на политическите промени престава да съществува. Изоставен на международното летище "Джон Кенеди" с невалиден паспорт, той не може да влезе в Съединените Щати и трябва да живее известно време на летището, докато войната в родината му приключи.

За лош късмет той не може да напусне летище "Кенеди", нито да се върне у дома и се оказва изгнаник в международната транзитна зона на терминала. Докато директорът на летището Франк Диксън приема Виктор като досадна бюрократична спънка, за другите служители, сред които е и красива стюардеса на име Амелия, той е добре дошло, макар и неофициално, ново попълнение в техните редици. Дните преминават в месеци, а терминалът постепенно се преобразява - стряскащата атмосфера на принудена асимилация е заменена с културата, амбицията, статуса, етническото разнообразие и нуждата от любов. Терминалът се превръща в копие на един свят, в който се преплитат щедрост, абсурдност, амбиция, любов и забавления. В тази малка вселена обитателите й откриват и осъзнават стойността на малките неща в живота. 

Филмът е отчасти вдъхновен от 18-годишния престой на Мехран Карими Насери на летище Шарл дьо Гол в Париж от 1988 до 2006 г. През 2016 г. Том Ханкс споделя, че филмът е посветен на тъста му Хасан Ибрахимов, който е българин, емигрирал в САЩ през 1949 г. Кракозия е измислена държава, наподобяваща страна от Източна Европа, а Терминалът на летището се превръща на минимодел на големия свят, който ни заобикаля. 

Не пропускайте вълнуващата романтична лента "Терминалът" тази събота вечер от 22.15 ч. в ефира на NOVA