Форумът ще се проведе на 7 ноември в София Тех Парк

„Власт, чувай“ на Powers Summit събира всички политически формации, които в диалог с бизнеса ще търсят решения по водещи теми в областта на гражданския сектор и науката. Инвеститорът и предприемач Пламен Русев дава повече детайли за това, което да очакваме от предстоящия форум в студиото на „Здравей, България“.

„Опитваме се да решим стария библейски парадокс, написан преди 2000 години, свързан с политиците и властта, които гласи: „Слушат, но не чуват. Гледат, но не виждат“. Стана традиция цялата индустрия да работи по дефиниране на приоритети по вертикали. Основните направления за тази година ще бъдат здравеопазване, енергетика, устойчиво развитие и последният модул е „предприемачество, образование и инвестиции“. Във всички тези сфери ще кажем какво трябва да бъде направено. Powers Summit е място, на което ако не си значим политик, не присъстваш. И обратно, ако си значим политик и от теб зависи нещо, ти задължително си на този форум. На откриването ще е премиера и почти всички министри от Министерски съвет. Във всеки модул има по 5 различни сесии. Започва се с индустрията и се извеждат три приоритета. Стартираме с думите „Чух ви!“ и всяка една от парламентарно представените партии казва какво точно ще направи по приоритетите. Миналата година от 19 приоритета, са изпълнени 9 към настоящия момент. Пример за това са дружеството с плаващ капитал, синята карта и много други“, коментира какви са акцентите и исканията на бизнеса от властта Пламен Русев.

„В здравеопазването слагаме акцент върху превенцията и още един сериозен проблем – затлъстяването на нацията. В тази област започваме със сесия, в която са председателите на Българския лекарски съюз, фармацевтични организации, болнични организации и др. Моделът е всички парламентарни сили да изпратят по един водещ представител в дадения формат или тема, като те поемат конкретни ангажименти. Всички направления са важни. Например "Бранд България". Как да се привличат не само таланти, но и инвестиции, възможности, от които да се възползваме. България може да се превърне в място, в което да идват таланти. Не трябва да се фокусираме само върху проблемите, защото когато има проблем, има и възможност“, разкрива в детайли една от темите инвеститорът.

„Когато в началото е била създадена Америка, тя е формирана от основателите, издялани на скалите, които са избрани от 200-300 хиляди човека. Сега имаме проблем да се избере президент, който да е по-млад от 80 години. Ако се запитаме къде са тези хора, отговорът е в бизнеса. Опитваме се да ги върнем обратно и всички да определим приоритетите. Форумът се провежда прозрачно пред всички хора и медии. Индустрията се събира с вътрешните си противоречия. Създадохме уникален формат, който вече трета година доказва ефективността си на среща на най-високо ниво. Политиците не са качени на сцената, а са на първите редове и слушат какво казват представителите на индустрията. Всички поемат отговорности. Нашата обща работа е да проследим дали обещанията са се случили“, обобщава целта на форума Русев.

Нова Броудкастинг Груп е стратегически партньор на предстоящото издание на Powers Summit „Власт, чувай“.