На 10 февруари обичаната фолклорна певица и нейната дъщеря Мария ще представят уникален фолклорен концерт-спектакъл в София

Откъде пазителите на фолклорните традиции черпят своята сила? Зрителите ще имат възможността да видят каменното село Делчево, сгушено на един от върховете на Пирин планина. Там, където любовта върви ръка за ръка с мъката, за да възтържествува животът.

Село Делчево се издига на 1000 метра надморска височина в полите на южен Пирин и надвиснало над Гоце Делчев. Тук, над мъглата, песните другаруват с орлите. Това е родното място на фамилията на Николина Чакърдъкова по майчина линия. Тук е проплакала нейната баба Николинка, на която е кръстена певицата, и нейната майка Катерина.

Николина Чакърдъкова и дъщеря ѝ Мария с пищен спектакъл в „Арена София“

„Майка ми е родом от това село. Още когато е много малка, с нейните родители се изнасят в най-близкия град Гоце Делчев. Най-ярките ми спомени са, когато най-добрите ни семейни приятели си възстановиха тяхната къща и идвахме тук почти всеки уикенд в това прекрасно село. По-късно на по-зряла възраст и аз го преоткрих. За съжаление, почти няма и спомен от родната къща на майка ми. Била е около църквата и в нея са се родили 7 деца. Имам ярък спомен от това – много лели и вуйчовци. Когато и те имаха свои деца, имах много братовчеди и братовчедки. Родословното ми дърво по майчина линия е огромно. Хората от селото ми разказваха истории за моите баба и дядо, които са родом от това село. През последните години е изграден път, но всички по онова време са се придвижвали по преките планински пътища до Неврокоп (старото име на Гоце Делчев) с каруци или пеша. По онова време Неврокопският панаир е бил един от трите най-големи панаири – Узунджовският, Неврокопският и Солунският. Купували са и са продавали животни, селскостопанска продукция. Посещавали са го хора от всички околни села. Дядо ми е правил въглища и затова е слизал до града, а баба ми – когато всичките й седем деца са се установили в града. Но е предпочитала да стои горе, тук въздухът е различен. Тук, има жител на 95 години – той е жив, а някои от наследниците му вече не са. Колкото повече помъдрявам, осъзнавам колко е хубаво да има точно такива места, където да дойдеш, да останеш сам със себе си и да усетиш, че си жив“, разказва обичаната певица и допълва, че от рода на майка й и на баща й всички пеят. Те самите се запознават на т.нар. седянка. Песента ги събира.

„Една от сестрите на майка ми се е омъжила в село Тешово, откъдето е й баща ми. Тъй като майка ми е най-малкото дете в семейството, заминава там, за да й помага. Сеят тютюн, прибират реколтата, а вечер е имало седянки. Точно на една от тези седянки майка ми се запознава с баща ми. И двамата са се надпявали – кой пее по-хубаво. После баща ми заминава за Гоце Делчев и започва работа като строител. Докато работи, не спира да пее“, споделя Николина Чакърдъкова.

„В нашето семейство бяхме три деца и си спомням, когато мама и татко запалеха печката, върху нея имаше орехи и миришеше на жив огън. Помня усещането всички да сме у дома, да ни дойдат гости – усещането къщата ти да не е празна. Нашите имаха много приятели, които идваха и много се пееше. Лично за мен – песента лекува. Имала съм много трудни моменти в живота си и имаше две песни, които пеех. Едната беше: „Зайди, зайди, ясно слънце“ и я пеех, защото не знаех дали утре ще съм жива. Някак ми беше тъжно за моята младост. Събрах сили да изтласкам от съзнанието си и я замених с друга песен – „Най-голямото богатство“, в която се пее, че най-голямото богатство са здравето, силата, мирът и любовта. Това са неща, които не се продават или купуват. Когато преминеш много тежки изпитания в живота си, си правиш равносметка за много неща. Особено когато си на кантар. Тогава осъзнаваш колко е ценен живота. Последните думи на баща ми пред моя брат са били да ми предаде никога да не спирам да пея. Знам, че близките, които съм загубила, ме гледат и ми се радват. Вярвам, че някога пак ще се съберем. Господ ми е дал възможността на тази земя да попея още, защото имам мисия.“

ПУБЛИКАТА Я ОБИЧА: Николина Чакърдъкова и нейната 2023 година

Николина Чакърдъкова споделя, че има три празника в годината, когато задължително е вкъщи Коледа, Великден и Разпети петък. Тогава всички се събират у дома. Тази година за Рождество Христово и Коледа посреща всичките си внуци със специално ушити носии. Всички се учат да пеят „Ой, Коледо!“.  „Пратихме ги по къщите да коледуват, което беше съвсем различно изживяване за тях.“ Едно от внучетата на гласовитата певица носи нейното име и продължава традициите от село Делчево. „Синът ми винаги се прибира за Коледа, независимо къде е – за да запалим огнището, да хапнем питка, да прекадим за здраве масата и къщата. Това са прекрасни традиции.“

Според певицата през последните години хората страдат от дефицит на щастие. Животът е прекалено напрегнат и динамичен. „Сякаш забравихме какво е щастие и как да се радваме на малките неща. Успехът, който аз се стремя, не е да покажа как пея, а да накарам хората да се усмихнат, да плачат от щастие, да кажат: „Хайде да поиграем“. Мечтая си, когато хората излязат от залата, да си кажат: „Горди сме, че сме българи!“. Да им дам самочувствие и увереност, и щастие. Да забравят за проблемите. Искам да се обединим, защото музиката и особено нашите концерти – обединяват. Когато се хванеш на хорото, няма значение какъв си. Когато човек го изживее, се чувства силен, можещ. Готвим се за предстоящия концерт през февруари и искаме да бъде най-красивият спектакъл. За да може дори хората, които не танцуват в зала „Арена София“, да напълнят очите и сетивата си. Искам да покажем, че български фолклорен изпълнител може да създаде продукт на световно ниво. Да могат хората в залата да се натанцуват и напеят. Искам да минем през всички чувства – гордост, самочувствие, настроение, положителна енергия, любов. И това да ги зареди поне за година напред. За мен най-важното е хората да се чувстват различно – да им дам онова, което им липсва навън. Към това се стремя и искам на 11 февруари да си кажа: „Браво, Чакърдъкова, успя и този път да направиш щастливи 12 хиляди човека!“.

На 10 февруари Николина Чакърдъкова и нейната дъщеря Мария подготвят грандиозен спектакъл в „Арена София“ и обещават, че почитателите им ще станат свидетели на нещо невиждано, което ще събере в едно минало, настояще и бъдеще.

NOVA е медиен партньор на събитието.