Репортерът Деси Жаблянова разказва за ролята на криминалните инспектори и полицейските кучета, които играят важна роля при разкриването на тежките престъпления в "Есента на демона"

В криминалната поредица „Есента на демона“ участват полицейски кучета, които наравно с полицаите играят важна роля при разкриването на тежките престъпления. Те се опитват да пазят уликите. Не захапват, а показват по различен начин, че точно на това място има някаква улика. Деси Жаблянова разговаря с инспектори при Главна дирекция „Национална полиция“ и от ОДМВР Стара Загора, които разкриват за зрителите на NOVA някои от тънкостите на своята професия и разказват как преминава курса на обучение и подготовка на животните.

Полицейските кучета, заедно със своите водачи помагат и откриват различни престъпления. Животните живеят колкото останалите домашни животни и след като си свършат работата, обичат да си играят с водачите си.

Шокираща тайна повдига нови подозрения в „Есента на демона“

„Обучението на кучетата започва след отделянето им от майка им като първия етап е социализация. Научават се на първите навици на дисциплина и послушание. Започва се с предварително обучение. След това когато станат на 5 месеца преминават първоначален курс, при който се изграждат рефлекси и по-специални навици, като робота по мирисова следа. За специализираните кучета се обучават на претърсване на автомобили, помещения, местност, за да могат по-късно да се използват за откриване на наркотици, взривни вещества и др. При успешно завършване на курса издаваме сертификат за работоспособност на кученцата за една година. И всяка следваща година то се явява на изпит заедно с водача, за да защити сертификата си“, разказва етапите на обучение на полицейските кучета Спиридон Йорданов, инспектор при Главна дирекция „Национална полиция“.

Инспекторът разяснява, че се подбират основно кучета от породи немски и белгийски овчарки, които са доказали през годините работните си качества. Най-важното условие за обучението на полицейските кучета е изграждането на връзката водач-куче, затова някои служители отглеждат четириногите приятели в домашна обстановка. Всеки водач полага лични грижи за своето куче. Обикновено полицейските кучета служат около 8 години, но в зависимост от кондицията и състоянието му, този срок може да бъде увеличен.

Следете Facebook страницата и официалния Instagram профил на „Есента на демона“ за актуални новини.