Това потвърди в \"Здравей, България\" депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му България остава и напълно независима по отношение на данъчната си политика...

България категорично няма да плаща нищо по пакта \"Евро плюс\", докато не влезе в еврозоната. А когато влезем, ще се облагодетелстваме и от това, че в случай на тежка криза у нас, можем да ползваме от общия финансов ресурс. Това каза в  \"Здравей, България\" депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.


По думите му нашата вноска ще бъде доста символична в сравнение с онова, което ще плащат останалите страни – едва 0,42% от целия гаранционен фонд. Около 300 000 000 евро ще платим за 12 години.

 

Държавите от еврозоната се разбраха да си помагат финансово в случаи като тези, в които изпаднаха Гърция, Ирландия и Португалия. За целта те ще спазват финансова дисциплина и ще има гаранционен фонд, в който всяка страна от еврозоната ще плаща определен процент от БВП-то си.


Димитър Горов, депутат от \"Коалиция за България\" е категоричен, че това ще влияе на България за по-дълъг период от време, затова подписването на подобни споразумения според него предполага по-задълбочено обсъждане. Няма мерки за подобряване на социалния климат в държавите, които излизат сега от кризата, твърди Горов.

 

Той припомни, че първоначалните варианти, които се обсъждаха, по предложение на Германия и Франция, са били за уеднаквяване на данъчните ставки. Добрев заяви, че данъчната ни политика ще бъде независима, въпреки участието ни в пакта \"Евро плюс\".