Ако дотогава не сме подали декларация за доходите си през миналата година, глобата може да стигне до 500 лева...

Остават около 20 дни, в които можем да подадем и платим данъците си. Aко дотогава не сме подали декларация за доходите си през миналата година,  глобата може да стигне до 500 лева.


Вариантите при плащане на данъчната  декларацията са няколко. Първият е лично в офис на НАП, но със сигурност  в него трябва да има клон на банка. Този вариант се оказва и по-удобен за голяма част от хората, независимо, че ще трябва да се редите на опашка.


Във втория случай плащането може да стане по интернет. За целта са ви необходими няколко неща - задължително ще ви трябва дебитна карта.

 

Второ - да се регистрирате в някои от сайтовете за интернет плащане. Самото плащане обаче на задължението става  в страницата на данъчната администрация след като минете по стъпките, които ви посочихме преди малко. Тук плюсът е, че имате и 5% отстъпка от дължимия данък.


За хората с увреждания има данъчни облекчения. Тези, които са с 50 и над 50 % намалена работоспособност, могат да намалят годишната си данъчна основа със 7920 лева. С облекчение до 10% се ползват и тези, които са плащали застраховка \"Живот\" за доброволно осигуряване за пенсия.