Законът предвижда наказания за корупцията, но правителството не прилага ефективно законите и служителите често участват в корупционни практики безнаказано...

Корупцията в България продължава да бъде проблем във всички сфери на управлението.


Законът предвижда наказания за корупцията, но правителството не прилага ефективно законите и служителите често участват в корупционни практики безнаказано, се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за човешките права.


Корупционните практики в страната включват подкупи, конфликт на интереси, схеми за злоупотреби и други. Корупцията продължава да съществува във висшите граждански и административни съдилища.


И в изпълнителната, и в съдебната власти корумпирани служители често биват уволнявани, оказва им се натиск да напуснат или най-често биват преназначени, вместо да бъдат съдени по обвинения в корупция, съобщават неправителствени организации.


На съдебните власти им е трудно да преследват високите етажи на организираната престъпност и корупция ефективно, се констатира в доклада на американското външнополитическо ведомство.


На 29 март правителството прие промени в Наказателнопроцесуалния кодекс за справяне с някои от слабостите в правни процедури на страната. Промените засилиха ролята на специализирани разузнавателни средства.


През годината правителството обвини четирима бивши министри, както и за първи път министър от действащото правителство. Въпреки че имаше няколко присъди, от 2009 г. броят на делата за корупция във високите етажи постоянно се увеличава, констатира Държавният департамент на САЩ. /БГНЕС