Министърът на земеделието и храните - Мирослав Найденов, ще се срещне с представители на големи мултинационални компании, предлагащи хранителни продукти на европейските и световни пазари...

Министърът на земеделието и храните - Мирослав Найденов, ще се срещне с представители на големи мултинационални компании, предлагащи хранителни продукти на европейските и световни пазари. Поводът за срещата – появилите се напоследък публикации в европейския печат, че чужди фирми продават у нас продукти с по-ниско качество.


Продукти с едно и също наименование, но с различно качество се предлагат в различните европейски страни от водещи мултинационални компании. Това обяви преди дни словашката асоциация на потребителите.


Организацията е проверила избрани маркови храни, купени от супермаркети в осем страни членки на ЕС: България, Румъния, Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия и Унгария. Според изследването, продуктите с по-ниско качество са били предназначени за т.нар. \"нови страни членки на ЕС\" – към които спадат страната ни и северната ни съседка.


Двойният стандарт е бил установен предимно при газирани напитки, подпправки и шоколад. Именно в подкрепа на потребителите, ЕС обмисля да въведе нови строги правила за поставяне на етикети върху храните.