Министърът на икономиката и енергетиката коментира в \"Здравей, България\", че версията на споразумението между НЕК и \"Росатом\", което той е подготвил, е давало възможност да продължим срока, без да се ангажираме със срокове за постигане на договорености...

Ново удължаване на проекта АЕЦ \"Белене\" ще има, ако този срок се окаже недостатъчен. Подписаното споразумение ни задължава да водим добросъвестни договори, но има въпросителни дали поставеният там срок е възможен. Това каза в \"Здравей, България\" министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.


По думите му подписаното споразумение между НЕК и \"Росатом\" е можело да бъде и по-добро. Това, което аз бях съгласувал, ни даваше възможност да продължим срока, без да се ангажираме със срокове за постигане на договорености, допълни Трайков.


Моята позиция е неизменна – решението за \"Белене\" трябва да се вземе след ясни данни. Когато консултантът представи и своите анализи, ще имам твърда база.


Убеден съм, че и в рамките на това споразумение имаме възможности, коментира министърът.


По повод изказването на финансовия министър Симеон Дянков в \"На четири очи\", че Трайков много се е съсредоточил в енергетиката и забравя другия си ресор – икономиката, и на въпроса дали Дянков не иска да му каже да спре да говори за Белене, Трайков каза: \"Няма кой да е най-ярко говорещият по АЕЦ \"Белене\", освен министъра на енергетиката. Няма как това да не бъде доминираща тема\".


След няколко дни изтича едномесечният мораториум, който правителството подписа с \"Лукойл\". Трайков не участва в преговорите за цената на горивата.


През периода на мораториума цената на  суровия петрол имаше няколко пикови нива, които бяха отрязани от тази временна мярка. Когато мораториум вече няма, ако цените се вдигнат, няма да има таван. Ако не се вдигнат, трябва да видим дали производителят няма да се изкуши да компенсира моментните си загуби с други пикови стойности, подчерта Трайчо Трайков.

 

Целия разговор с министъра гледайте на Nova Play.