Тайната на Пейо за боядисване на козунаци, цпециална рецепта за домашен козунак и уникално вкусни козуначени пръчици, които са лесни за приготвяне...

На живо от дома на Пейо, съпругата му Мария и двете им деца – Кристиян и Виктория, ще спазят традицията да боядисат великденските яйца. Пейо и Елица ще направят традиционен български козунак.

Пейо и децата подсигуряват украса за яйцата – здравец и листенца от градината пред неговата къща, а съпругата му боядисва яйцата по стара бабина рецепта с обелки от лук. Семейството издаде тайната си – преди да сложат яйцата да се варят, ги увиват в люспи от червен лук и ги завиват в чорапогащник, като краят трябва да е силно стегнат. Така яйцето се поставя в боя и вода  и така се сварява за 15 минути. Резултатът е мраморен ефект.

Във Велинград яйцата се боядисват по няколко различни начина, издаде Пейо. Най-характерно е изписването с восък. Елементите са флорални, както и кръстове. Първото яйце се боядисва в червено и се нарича \"великото яйце\". С него се потъркват челцата и бузките на всички деца в къщата, за да бъдат те живи и здрави през цялата година.

Съпругата на Пейо - Мария, която е родом от Плевен, сподели, че в нейния роден край с първото червено яйце също се прави кръстен знак  на челото, брадичката и бузките на децата. След това то се запазва пред иконата.

Благодарение на Елица, която е изпратена специално в дома на Пейо, семейството на Пейо ще направи за първи път домашен козунак.

 

Елица посъветва брашното за великденския козунак да бъде пресято, а маята да бъде разбита с малко топло мляко, малко захар и една лъжица брашно. Тя подчерта, че е много важно да се спазят точните пропорции на продуктите. Хубаво е козунакът да се приготвя на стайна температура. За един килограм брашно за необходими пакетче и половина жива мая, около 200 гр. захар, половин чаена лъжичка сол, около 250 мл. топло мляко, 6 яйца, между 2 и 3 пакетчета ванилия, лимонова кора и равни количества масло, което се разтопява предварително в олио. След като се омеси тестото и е втасало веднъж, се разстила на масата и се намазва с мазнината.

Междувременно, тя предложи и специална рецепта за козуначени корички, за повече информация – вижте видеото.