102 100 души не са работили през 2010-та година, защото няма на кого да оставят децата си. В същото време всеки един от тях е заявил, че иска да се труди, но просто няма такава възможност.

Все повече млади хора у нас не работят, защото няма кой да се грижи за децата им или за възрастните им роднини. По-голямата част от тези хора посочват две основни причини - липсата на институции, които да поемат грижата и високата цена на предлаганите услуги.

102 100 души не са работили през 2010-та година, защото няма на кого да оставят децата си. В същото време всеки един от тях е заявил, че иска да се труди, но просто няма такава възможност. Точно такъв е случаят на Аксиния Дамянова. Малкият Стоян е на две години и все още не може да ходи на детска градина.

За разлика от Стоян, повече от 5 000 дечица на неговата възраст не са приети в детска градина. Според данните на Националния статистически институт всеки пети родител или общо 20 500 души, посочват, че причината да си стоят вкъщи без работа е, че района, в който живеят няма детска градина или ясла, а дори и да има в тях няма достатъчно места.

42 700 семейства пък казват, че не могат да си позволят да плащат, за да се грижи някой друг за детето им.

Все повече са и хората, които не работят, защото трябва да се грижат за възрастните си роднини. За 2010-та година от Националния статистически институт са преброили 44 600 души, които са си останали вкъщи, защото няма на кого да поверят грижите за болните си майки и бащи. Основната причина и в тези случаи е, липсата на институции или пък твърде високата цена на предлаганите услуги.

По данни на НСИ само за последното тримесечие на 2010-та година безработните са се увеличили със 26 хиляди души. Това означава, че всеки трети в трудоспособна възраст в България не работи и не се е регистрирал като безработен.