Oказва се, че не са получили заплащането си за експертизи, издадени още миналото лято. Oсвен забавените пари, те искат и нова нормативна уредба, която да регламентира статута им.

Съдебните лекари в цялата страна спират работа. Oт понеделник те няма да посещават  местопроизшествията, няма да издават смъртни актове, нито становища за причините, довели до трагичен край. Oказва се, че не са получили заплащането си за експертизи, издадени още миналото лято. Oсвен забавените пари, те искат и нова нормативна уредба, която да регламентира статута им.

Доцент Радоева е завеждащ съдебна медицина в университетската болница Света Марина във Варна и е с 34 години стаж.

Затова и решението, че в понеделник отделението, за което тя отговаря спира да работи е взето много трудно. Преди да се стигне до тук има поредица от реформи и години бездействие.

При тези условия на работа не може да се говори за качествена съдебна медицина, а вариант отделението да се самоиздържа според лекарите е повече от неуместен.

Заради прехвърлянето на отговорност между трите ресорни министерства, неясния статут на работа и не заплащането на  изготвените от съдебните медици експертизи, те са взели решение, че от 16-ти май спират всякаква експертна работа. Това означава, че няма да посещават огледи на произшествия и няма да правят аутопсия на починали в техните зали.