\"Музиката идва от най-дълбокото на човешката душа. Тук на Балканите сме малки култури и това не ни дава самочувствие в световен мащаб. Важно е да разберем, че музиката ни може и да е на чужд език, но хората по света пак ще усетят идентичността ни\", смята музикантът...

\"Моята връзка с България е дълга и неразрушима. Чувствам се като местен\", сподели Горан Брегович преди раздаването на Балканските музикални награди тази вечер в София.

 

Сръбският композитор си припомни първия път, когато е дошъл в България и впечатлението, което е оставила страната ни в него.

 

\"За първи път бях в София, когато снимахме \"Ъндърграунд\". Тогава дойдох тук, за да си търся певици и работих с ансамбъла \"Филип Кутев\", разказа Брегович.

 

Композиторът коментира и какво според него би направило балканската музика успешна.

 

\"Музиката идва от най-дълбокото на човешката душа. Тук на Балканите сме малки култури и това не ни дава самочувствие в световен мащаб. Важно е да разберем, че музиката ни може и да е на чужд език, но хората по света пак ще усетят идентичността ни. Хубаво е, че след няколко успешни проекта по света, този, който дойде след нас, ще има по-голямо самочувствие\", на мнение е Горан Брегович.

 

На площад \"Батенберг\" в София днес ще раздадат Балканските музикални награди за 2011. В 20.00 часа започва едночасовото шоу, в което участие ще вземат изпълнители от няколко държави.

 

България ще бъде представена от Нели Петкова, Крум и айдълката Русина. В 21.00 часа започва и официалната церемония по връчване на наградите. /БГНЕС