С всяка година очакваната продължителност на живота вече се увеличава средно с три месеца.

Старостта ще се лекува, съпътстващите я болести ще изчезнат, а животът ще бъде удължаван безкрайно.

Това твърди Обри де Грей, геронтолог и главен учен във фондация, посветена на изследвания за дълголетие. Според него, хората на средна възраст ще доживеят това време.

В интервю за Ройтерс де Грей заявява, че би определил като 50 на 50  шансовете остаряването да бъде поставено под решаващ медицински контрол през следващите 25 години. Редовното поддържане на добрата форма, според него, ще включва генни терапии, терапии със стволови клетки, стимулиране на имунната система и още много авангардни медицински методи. С всяка година очакваната продължителност на живота вече се увеличава средно с три месеца.

Очаква се до 2030-та година по света да има милион столетници. Де Грей разделя уврежданията, причинени от остаряването, на седем основни категории. Необходимо е да бъдат разработени техники, които да ги отстраняват. Някои от тях още изглеждат далечни, но други са почти реалност, като терапиите със стволови клетки.

Ученият не прави прогнози колко ще живеят хората в бъдеще. Той обаче е категоричен, че с всяко ново постижение специалистите ще разполагат с повече време да направят следващото откритие. Така първите хора, които ще доживеят до 1000 години, вероятно ще бъдат родени по-малко от 20 години след като за първи път човек достигне 150-годишна възраст.