В града под тепетата беше обявен код \"оранжев\". Температурата достигна 36 градуса на сянка...

Пловдив е един от градовете, в които беше обявен код \"оранжев\". Температурата в града под тепетата достигна  36 градуса на сянка.  Не се размина без инциденти и припаднали хора. До късния следобед над 20 души са колабирали от жегата. 

Първият сигнал за припаднал човек от жегата е постъпил в Спешната помощ в Пловдив още в 10 сутринта.

Най-застрашени са хората със сърдечносъдовите заболявания, хипертоници, прекарали инфаркт, със сърдечна недостатъчност. Това е най-застрашеният контингент и не бива да излизат през дневните часове, по-късно вечер, съветват лекарите.

Опасно високите температури изплашиха по обед пловдивчани и те побързаха да се приберат вкъщи на хладно. Така главната улица на града опустя, а традиционно препълнените кафенета останаха празни. Заради неистовата жега днес разходката на 9 месечната Биляна приключи рано.

Жегата препълни градските басейни. По-възрастните пък предпочетоха сенчестите места в градския парк. Истински кошмар обаче се оказа  пътуването в градския транспорт.

Освен да не излизаме навън между 12 и 17 часа, когато е най-топло, лекарите препоръчват да избягваме алкохола и да ядем по-леки храни.

Не само на припаднали хора помагаха днес лекарите от Спешната помощ. В горещия ден станаха и десетки катастрофи. Две от тях на автомагистрала \"Тракия\". При едната пострадаха мъж и жена, а при другата три жени и 5-годишно момченце от София. Те пътували към  морето в Созопол.