Като по часовник, всеки ден животните излизат да отморят в лятната жега...

Кой къде търси прохлада у нас? Десетки крави бягат от горещините не под сенките на дърветата край пасищата, а в морските води по южното Черноморие.

Стадото на бай Митко Камбурчето наброява една дузина крави и един бик. Цял ден 67-годишният старец кръстосва прегорелите от жегата поляни. И така цяло лято.

Това не са морски крави, но все пак те са в морето. Като по часовник, всеки ден животните излизат да отморят в лятната жега.

Животните търсят сладката вода от поточето, което се влива в Черно море край Варвара, разказва бай Митко. Вълните са тяхното спасение от нахалните мухи.

В прохладните сенки на девствения плаж край Варвара Бай Митко е спокоен. Успява дори да поспи за кратко, докато стадото остава под контрола на единствения бик.

Пастирът от Грудово работи за 300 лева на месец. Заедно със скромната пенсийка, надницата му гарантира нормален и спокоен живот.

Вечер кравите чакат зората, за да потеглят отново към познатите полета в подножието на Странджа. А техният постоянен спътник бай Митко изпраща залеза с характерната си добродушна усмивка.


И още - във видеото.