\"Всички трябва да се научим да спазваме законите\"...

\"Увеличава се броят на работниците, които работят на 4-часов работен ден, а същевременно се трудят много повече. В тази връзка Главната инспекция по труда предложи законодателни промени. Обмисляме ги и смятаме да направим промени в Кодекса на труда\".

 

Това заяви в \"Здравей, България\" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

 

Той поясни, че промените предвиждат, когато се установи, че работник работи повече от 4 часа, автоматично договорът му да се счита за 8-часов. За да се установи това обаче, по думите му, са нужни няколко проверки на инспекторите през деня.

 

Относно идеята да се глобяват и служителите, ако работят без трудов договор, каквото предложение направи по-рано министър Младенов, той заяви, че в трудовото законодателство има две страни и те носят отговорност при неспазването му.

 

\"Нашата цел е не толкова да глобяваме самия работник, а да го накараме да спазва трудовото законодателство и да защитим осигурителните му права. До края на годината с промените в Кодекса на труда тези глоби ще бъдат предвидени\", уточни министър Тотю Младенов. Все още обаче не се знае в какъв размер ще бъдат те.

 

\"Искаме да дисциплинираме както работодателя, така и работника, защото законите са за всички. Ще продължим с тези мерки, докато всички не се научим да спазваме законите\", категоричен бе министър Младенов.