Новият управител отрече върху него да е оказан политически натиск, както и това, че е човек на Симеон Дянков.

Първите ми впечатления от НОИ са, че институтът е действал нормално в периода, в който не е имал титуляр за управител, тъй като е имало действащ подуправител. Всички задачи, които са произтичали от последните промени в Кодекса за социално осигуряване, влезли в силата на месец август, са изпълнени в срок. Това заяви новият управител на НОИ – Бисер Петков и допълни, че според него не е имало вакуум, но въпреки това има много задачи, които трябва тепърва да се решават.

Според Бисер Петков, Националният осигурителен институт има нужда от модернизация, за да бъде институтът, колкото се може по-адекватен на изискванията на времето.

 

Една от стъпките за модернизация е да се разшири набора от електронни услуги, които предлага института чрез развитие на информационните системи. Целта е да се подобри общуването между граждани и фирми с институцията.

 

\"В момента могат да се правят справки, да се подават някои видове декларации. Ние ще разширим тези услуги\", обеща Бисер Петков, без да конкретизира. Предвижда се и обновяване на интернет страницата на НОИ.

 

\"Смятам, че това е задължително за една социална институция, каквато е НОИ и с каквато са свързани огромни части от българското население\", допълни още новият управител.

 

Бисер Петков отказа да коментира работата на Христина Митрева, чийто наследник е той, и заяви, че не е човекът, който може да дава оценки, на който и да е от предшествениците му в НОИ.

 

В края на годината ще стане окончателно ясно дали има грешно направени изчисления от страна на НОИ за тази година. Петков посочи, че за първите 7 месеца е налице изоставане в приходите в НОИ спрямо планираното за този период с 208 милиона до края на месец юли. Общите усилия на НОИ и на НАП е да се направи всичко възможно този текущ дефицит да се свие максимално, добави той.

 

\"Върху мен не е оказан политически натиск и не очаквам да бъде оказан такъв. Не съм човек на Симеон Дянков, с него контактите ми са на чисто професионално ниво\", отрече Бисер Петков слуховете, че е човек на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

 

За това дали ще прави кадрови промени новият управител на НОИ заяви, че хората, работещи на ключови позиции в института, са професионалисти и залага на това, както и на лоялността към институцията. Според него, това са критериите, които трябва да се спазват при работа. Трябва да се даде възможност за професионално израстване на много млади хора, добави още той.
Петков посочи, че 2 милиона и 600 хиляди са общо осигурените лица. Има данни за намаляване на броя на осигуряваните лица и тенденция за нарастване на пенсионерите. Според него, причините са комплексни. \"Вероятно дава отражение безработицата. Вероятно хора, които по някакъв начин преминават в сивата икономика, а и демографските процеси влияят върху този процес\". Бисер Петков съобщи, че на този етап не е предвидено увеличаване на осигурителните вноски.

 

\"Пари за пенсии ще има, но е твърде рано да коментираме каквото и да е по бюджета за националното осигуряване за 2012 г. , това може да се коментира през октомври\", посочи той.

 

За проблемите с пенсионирането Петков заяви, че в момента има действащи текстове, които предвиждат постепенно нарастване на осигурителния стаж и после на възрастта за пенсиониране. По-големият проблем е, че много хора започват да черпят от системата много по-рано, поясни той.

 

Цялото гостуване на новият управител на Националния осигурителен институт - Бисер Петков може да видите във видеото.