Желаещите да дадат своя глас ще могат да го направят до 21.00 часа...

Вместо до 19.00 часа, изборният ден ще продължи до 20.00 часа официално и до 21.00 часа, ако има хора пред избирателните секции.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов заяви, че високият брой избиратели, които все още се намират пред изборните помещения, наложило вземането на това решение от ЦИК.

 

\"Ръководени сме единствено от  гарантиране на конституционното право на българските избиратели да упражнят правото си на вот\", допълни още той.

Избирателната активност се движи между 40 и 45%. Висока е избирателната активност предимно в малките населени места.

Най-сериозните нарушения, попречили на изборния процес и наложили намесата на ЦИК, са отпечатването на нови бюлетини в кметство Лакатник, община Своге, тъй като с отпечатаните преди това бюлетини не е можело да се гласува.

 

Сериозно нарушение е имало в отпечатана бюлетина за общински съветници в община Кубрат, където липсвало наименованието и номера на една от регистрираните пред ЦИК партия, съобщи още Бисер Троянов.

Ситуацията е в движение и се променя във всеки един момент. Към 17.00 часа са гласували около 2.8 милиона избиратели.

 

\"Самият факт, че постигаме такава активност към 17.00 часа означава, че активността ще бъде по-висока и ще се приближи до стойностите, които обикновено регистрираме по време на местни избори. Това, което е ясно е, че на местни избори гласуват около 3.4 - 3.5 милиона души. Ако постигнем този резултат до 20.00 часа, е възможно теоретично да бъде избран президент на първия тур\", коментира в студиото на \"Новините на Нова\" социологът Мира Радева.

Подробности – във видеото.