Сред любимите билки на д-р Петер Тайс е ехинацеята, която подсилва имунната система...

Как да преборим грипа и как да запазим имунитета си с билки? На тези въпроси отговор даде специално за \"На кафе\" известният немски специалист по природна медицина проф. д-р Петер Тайс. Той поясни, че част от растенията се сушат преди да бъдат превърнати в лек, а друга се използват в прясно състояние.

 

Ехинацея – това е сред най-любимите билки на д-р Тайс. Тази билка идва от Америка, а още индианците откриват лечебната й сила. Днес е научно доказано, че ехинацеята подсилва имунната система. Тя е чудодейно лечебно растение, което е хубаво да приемаме в началото на сезона на настинките. Ехинацеята е билка, която оказва мощна подкрепа на защитните сили на организма. Неслучайно специалистите я определят като универсално средство за повишаване на имунитета.

 

Теснолистният живовляк – тази билка се използва против кашлица. Науката е доказала, че теснолистният живовляк предпазва лигавицата, има антибактериален ефект и противодейства на спазмите, причиняващи кашлица. От нея се произвежда сироп против кашлица. Благодарение на лечебната сила на живовляка, сиропът прави така, че секретът да се отделя и човек да може да го изхвърли от организма. Пресни листа от живовляк също така се поставят върху рани.

 

Анасон – тази билка помага на храносмилането. Лечебната му сила се крие в етеричното масло, което се добива от него. Капсулите с анасоново масло помагат при синузит.

 

Алпийски клек - билка, която вирее само в един район на света и доказано действа както при болка, оток и възпаление на мускулите, така и при артроза и ревматични заболявания. От алпийския клек се добива етерично масло, което се втрива на болното място. Хубаво е да се прави преди или след физическа дейност при спортистите.

 

Вечерна роза – тази билка има уникално въздействие върху кожата и помага при лечението на редица леки и тежки кожни заболявания, при почти всички от които е нарушена способността на кожата да задържа необходимото количество вода за поддържане на нормално състояние и еластичност. Маслото от вечерна роза има антисептично действие. То се използва успешно при лечението на деца, които страдат от невродермит, който е напреднал стадий на заболяване, в следствие на недобра обмяна на веществата.


Научете още за свойствата на билките – във видеото.