Според тях 500 хиляди семейства са изложени на риск да останат без поминъка си...

Декларираме готовност за ефективни протестни действия, ако Законопроектът за Държавния бюджет за 2012 г. бъде приет във внесения вид, категорични са ръководствата на редица неправителствени организации в земеделието.

 

Представители на ръководните органи на Асоциацията на земеделските производители в България, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Българската асоциация на собствениците на земеделски земи, Националния съюз на земеделските кооперации в България, Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 и Българската асоциация на фермерите се срещната днес в Арбанаси и излязоха с обща декларация до премиера Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание.

 

Според тях внесеният закон за Националния бюджет за 2012 г. за пореден път потвърди липсата на политическа воля за създаване на национална стратегия за развитие на сектора, основа на правила и последователност.

 

\"Последните три години се води диалог, след който многократно се стигаше до подписване на споразумения, които след това оставаха на думи и не се реализираха от изпълнителната власт. Непоследователното и безпринципно поведение на управляващите подлага на риск поминъка на над 500 хиляди семейства, хората, които с труда си спомогнаха селското стопанство да е един от малкото икономически отрасли, който отбеляза ръст за 2011 г. и доведе до увеличение на износа и БВП\", пише в декларацията. /БГНЕС