Те ще се върнат, само ако финансовият министър Симеон Дянков бъде отстранен като председател.

Въпреки протестите и недоволството, пенсионната реформа ще се състои, категорично е правителството. Това означава, че увеличението на възрастта за пенсиониране с една година остава в сила.

В отговор КНСБ и КТ \"Подкрепа\" официално информираха премиера Бойко Борисов, че се оттеглят от съвета за тристранно сътрудничество.

Първоначално, възрастта за пенсиониране трябваше да се вдигне чак пред 2021-ва година. Решението това да се случи още от следващата година дойде изненадващо, без да е съгласувано със синдикатите. Тотю Младенов обясни промяната с все по-задълбочаващата се криза, което по думите му ще доведе до още по-голям недостиг в осигурителната система, ако не се вземат спешни мерки.

\"Натискът върху осигурителните системи в цял свят - САЩ, Европа и в България, заради кризата е огромен. Ние сме длъжни да гарантираме на сегашните и на бъдещите пенсионери пенсиите. Затова го правим\", заяви Тотю Младенов.

Това решение, обаче, накара синдикатите да напуснат тристранния съвет. Те поставиха условие, че ще се върнат, само ако финансовият министър Симеон Дянков бъде отстранен от председателското място, а вместо него временно поста поеме премиерът Бойко Борисов.

Социалният министър заяви, че работи в синхрон с финансовото министерство. Но не уточни откога знае за решението да се вдигне възрастта за пенсиониране още от догодина. Младенов не уточни и колко пари ще се спестят след промяната. Колкото до критиките на премиера и заплахата да го уволни от правителството, социалният министър заяви следното: \"Когато каже премиера, винаги съм готов, но не е там въпросът. Премиерът е прав. Работата му е да критикува, моята работа е да си свърша работата\".

 

Междувременно стана ясно, че  въпреки разговорите със социалния министър, синдикатите продължават подготовката на протест пред парламента следващата седмица. Поводи са ускорената пенсионна реформа и премахването на класа прослужено време за чиновниците.