На 13 октомври за първи път обществена фигура се осмели да обяви публично точната си диагноза, която шокира всички.

На 13 октомври за първи път обществена фигура се осмели да обяви публично точната си диагноза, която шокира всички. Едно от най-големите ни имена в спорта – Димитър Димитров-Херо обяви, че диагнозата му рак на стомаха е потвърдена и не му остава нищо друго освен да се бори с коварната болест. Тази събота, 26 ноември, от 22:30 часа в телевизионния таблоид \"Горещо\" той разказва за борбата си с болестта и обяснява мотивите си да направи това публично изявление: \"Наистина го направих с цел най-вече да се предпазя от тези спекулации, които се изписаха по мой адрес. И най-вече - да предпазя близките ми, защото те доста болно и тежко приемаха всичките тези неща.\"

\"В такъв тежък момент аз усетих и разбрах, че българинът по природа е добър човек. Видях човещината, видях добронамереността в много хора и това ми дава допълнително сили, кураж и вяра в това, че аз ще се оправя, че ще се преборя с тази болест.\"

\"Не е загубена битка! Но ако човек се предаде предварително, той наистина ще я загуби!... След първата химиотерапия наистина не се чувствах много добре, но след втората мога да кажа, че е съвсем различно - моят тонус, състояние, настроение са доста по-добре.\"

\"Смятам, че имам силите да се преборя с тази болест. Единственото, от което не мога да се откъсна, това е работата. И самият професор, когато бях в Австрия, ми каза по възможност по-малко да ходя на стадиона, да нямам толкова котакти, по-малко стрес, а повече да бъда сред природа и сам. Но това нещо при мен не може да се получи! Затова си ходя всеки ден на тренировка, участвам си пълноценно, без да има някаква разлика от това, което е било преди - гледам да не мисля изобщо за това заболяване. И мисля, че се чувствам по-добре... Аз самият мисля, че ако го слушам на сто процента, на мен ще ми бъде по-тежко и по-трудно!\"

\"Нормално е всеки човек да си прави равносметка и анализ на действията. Наистина аз се обвинявам в много неща! Първо се обвинявам, че за мен работата винаги е била на първо място... Аз съм живял за футбола и моите деца са израснали почти без мен! Това го оценявам като огромна грешка!... Но същевременно мисля, че съм направил и добри неща, които сега ги оценявам - от реакцията на хората, от отношението на хората към мен. Човек понякога си заслужава да прави такива жертви - когато усети такова отношение, смята, че неговият живот не е излишен и нещо остава след себе си!\"

\"Горещо\", събота, 26 октомври 2011г., 22:30 часа, Нова телевизия